Kinderen het toilet netjes laten gebruiken

Of je nu een peuter hebt die op het potje probeert te plassen of een luie tiener die het gewoon niet in het toilet kan houden, het kan een nachtmerrie zijn om je kind op de juiste manier op het toilet te krijgen. Het kan er snel rommelig aan toe gaan, en wat is er erger dan plas op te moeten vegen, vooral als het niet je eigen plas is?

Vrees niet, er zijn heel wat methodes om de kleintjes (en minder kleintjes) te leren in het toilet te mikken en je kinderen een lesje toiletetiquette te geven. Van toiletdoelen tot beloningen, de dagen dat je je kleintje smeekt om alsjeblieft in het toilet te mikken, zullen snel tot het verleden behoren.

Manieren om beter te mikken

Als jongens naar het toilet gaan en gaan staan in plaats van zitten, moeten ze leren hoe ze moeten mikken. Vreemd genoeg lijken veel tienerjongens deze vaardigheid ook nog niet te hebben geleerd, daarom kunnen ook zij leren van deze tips.

Richtballen voor zindelijkheidstraining

Om het toiletleven leuker te maken en de kleintjes te leren hoe ze goed moeten mikken, zijn er wc-trainingsballen die in het toilet blijven hangen en als ‘’schietschijf’’ gebruikt kunnen worden. Er zijn ook versies die op het water drijven. Kies voor mikballetjes die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar zijn zodat ze je riool niet beschadigen.

Mikstickers voor zindelijkheidstraining

Toilettrainingsstickers zijn verkrijgbaar in leuke kleuren en designs en lijken qua gebruik op de trainingsballen. Ze zijn echter herbruikbaar en zullen niet direct verdwijnen na het doorspoelen. Zorg ervoor dat je beschermende handschoenen gebruikt en ze diep in het toilet plakt, zodat er geen plas opspat.

Beloningstactieken

Jongere kinderen leren vaak het best als er een beloning in het spel is, zodat ze gestimuleerd worden om te doen wat hen gevraagd wordt en positief gestimuleerd worden. Overweeg een beloningssysteem met sterrenkaart, waarbij ze een gouden ster krijgen elke keer dat ze correct op het toilet plassen. Als ze genoeg sterren hebben verzameld, geef je ze een beloning. Dit kan van alles zijn, van speelgoed tot een dagje uit met het gezin of een traktatie waarvan je weet dat ze die lekker vinden.

Laat ze gaan zitten

Je hebt misschien haast om je kleintje naar een normaal toilet te krijgen, maar misschien is hij nog niet klaar dit staand te doen. De oplossing? Laat ze in plaats daarvan zitten. Dit biedt het beste van twee werelden. Je kleintje leert in zijn eigen tempo hoe hij het toilet moet gebruiken en jij hoeft niet op te ruimen. Koop een krukje om ze te helpen op het toilet te klimmen en gebruik een verstelbare zitting om te helpen bij het zitten zonder uit te glijden of te vallen.

Maak ze verantwoordelijk voor het opruimen

Heb je een tiener die altijd rommel maakt? De bovenstaande methodes om je kind te leren op de juiste manier op het toilet te mikken zijn misschien niet geschikt voor tieners, maar je kunt ze wel verantwoordelijk maken voor het opruimen van hun eigen rommel. Dit zal een groot afschrikkend effect hebben en hen meer bewust maken van hun toiletgewoonten.