Eindeloos afvegen & andere problemen met afvegen

We behandelen de meest voorkomende afveeg problemen

Als kleintjes leren hun billen af te vegen, zijn er vaak een paar kleine hindernissen te overwinnen. Of ze nu te veel of te weinig afvegen, leren hun billetjes goed schoon te vegen is een belangrijke vaardigheid in het leven die ervoor zorgt dat ze zich schoon, zelfverzekerd en fris voelen na het toiletbezoek.

Omdat kinderen niet altijd goed kunnen zien wat er gebeurt als ze hun billen afvegen, kunnen er veel problemen ontstaan. We behandelen ze in dit artikel, zodat je de kennis hebt om ze op weg te helpen met goed afvegen, zowel als je in de buurt bent als wanneer je er niet bent.

We zullen kijken naar:

Veel voorkomende problemen bij het afvegen

Hoe veelvoorkomende problemen bij het afvegen te overwinnen

Tips en trucs om succesvol af te vegen

We gaan het kort hebben over zaken als bloed in de ontlasting en wormen, maar als die zich voordoen, aarzel dan niet om met een huisarts te praten.

Eindeloos afvegen na de stoelgang

Na een toiletbezoek blijven sommige kinderen afvegen omdat ze denken dat ze niet schoon worden. Er zijn veel redenen voor het eindeloos afvegen na een grote boodschap.

Techniek. Sommige kinderen hebben de juiste techniek nog niet helemaal onder de knie en worden dus gewoon niet schoon. Een goede manier om dat te controleren is met ze mee te gaan naar het toilet en ze te laten zien wat ze moeten doen. Met jouw steun en coaching zullen ze het snel zelf onder de knie hebben.

Bezorgd dat ze niet schoon zijn. Een goede manier om dit te verhelpen is hen te vragen zichzelf schoon te maken, en dan te controleren wanneer ze helemaal schoon zijn. Op die manier leren ze hoeveel ze moeten afvegen om er schoon uit te zien en schoon te voelen.

Als je denkt dat ze te veel toiletpapier of te veel doekjes gebruiken, geef ze dan een limiet zodat ze ongeveer weten hoeveel ze moeten gebruiken om schoon te worden. Als ze er lang over doen op het toilet of vragen stellen als 'waarom moet ik zoveel afvegen na het poepen', neem dan elke keer de techniek met ze door.

Kinderen vegen hun billen niet schoon

Als kinderen hun billen niet goed schoonmaken na een toiletbezoek, kan dat leiden tot vieze broeken, stinkende billen, jeukende billen en zelfs buikpijn als ze hun billen aanraken en vervolgens hun mond. Een gemakkelijke manier om dit te voorkomen is het aanleren van een goede manier om de handen te wassen naast het afvegen belangrijk. Op deze manier is er minder kans op het overdragen van vervelende ziektekiemen.

Jeukende billetjes

Als je kind voortdurend zijn handen in zijn broek steekt om aan zijn billen te krabben, kan dat een teken zijn dat hij problemen heeft met afvegen. Een goede manier om je kind te helpen, is hem een eigen pakje doekjes te geven dat hij thuis kan gebruiken. Zo kunnen ze hun billen zelf schoonmaken en ook op school betere gewoonten aanleren.

Soms is het voor kinderen moeilijk om alleen met toiletpapier schoon te worden, dus is het handig om doorspoelbare doekjes bij de hand te hebben om ze te helpen totdat ze het onder de knie hebben. Hoewel doekjes in dit stadium echt kunnen helpen, is het belangrijk om te onthouden dat je niet altijd doekjes bij de hand zult hebben, dus moeten ze het afvegen met toiletpapier ook onder de knie krijgen.

Sommige kinderen willen zo graag spelen dat ze niet de tijd nemen om hun achterste goed af te vegen, dus zorg ervoor dat ze weten hoe belangrijk het is om schoon te zijn en beloon ze als ze het eenmaal goed doen.

Vieze geurtjes

Kinderen die hun billen afvegen maar het niet goed schoon krijgen, kunnen soms een beetje stinken, dus het is belangrijk om meteen actie te ondernemen als je denkt dat je kind problemen heeft met het schoonmaken.

Vlekken in de broek kunnen een belangrijke aanwijzing zijn dat je kind zijn achterwerk niet helemaal schoon veegt, dus controleer de kleding en laat zien hoe je goed moet vegen om te zorgen dat je kind de techniek begrijpt.

Het is ook goed om te weten dat poepvlekken in broeken niet altijd het gevolg zijn van slecht afvegen, maar ook van een verstoorde maag. Neem dus altijd contact op met je huisarts als je denkt dat je kind zijn/haar achterwerk goed afveegt en er misschien iets anders aan de hand kan zijn

Bloed bij het afvegen

Kinderen kunnen bij het afvegen om verschillende redenen een beetje bloed op het wc-papier of in hun achterwerk zien. Dit kan veroorzaakt worden door:

Te hard afvegen - Overmatig afvegen kan ervoor zorgen dat de billen van je kind een beetje bloeden als ze naar het toilet gaan. Als dit het geval is, moet je de techniek herzien of zachtere doekjes gebruiken.

Infecties - Een aantal verschillende bacteriële infecties en virussen kunnen leiden tot bloed in de ontlasting van je kleintje. Meestal gaat een infectie gepaard met hoge koorts of buikpijn, je weet dan dat je met je kleine naar de dokter moet.

Inflammatoire darmziekte - Deze aandoening kan een ontsteking van de darm veroorzaken. Enkele veel voorkomende indicatoren van de ziekte zijn bloederige diarree, slijm, een laag energieniveau en buikpijn.

Kloven en scheuren - Strepen helderrood bloed op de broek of het toiletpapier kunnen wijzen op een scheur of kloven. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de poep van je kind te hard is (waardoor het zich moet inspannen als het naar het toilet gaat) en kan worden veroorzaakt doordat het niet naar het toilet gaat als het aandrang voelt. De scheur herstelt zichzelf na verloop van tijd, maar kan erger worden als het blijft gebeuren, dus het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind weet dat het naar het toilet moet gaan als het daar behoefte aan heeft.

Als je bloed ziet op toiletpapier of in de ontlasting van je kind, ga dan met je kind naar de dokter, die kan uitzoeken wat er precies aan de hand is en wat de volgende stappen moeten zijn.