Hoe te beginnen met zindelijkheidstraining

Lees onze tips voor zindelijkheidstraining

Het leren zindelijk maken van je kleintje is een ontdekkingsreis voor ouders en verzorgers, net zoals het op het potje gaan zitten een gloednieuwe vaardigheid is voor je kind. Zindelijkheidstraining markeert het begin van een reis naar onafhankelijkheid en netheid, dus het is een spannende fase voor alle betrokkenen.

Er is geen perfecte leeftijd voor zindelijkheidstraining. – Sommige peuters gaan al op het potje als ze 18 maanden oud zijn, terwijl anderen drie jaar oud zijn voor ze het onder de knie hebben.

In de veronderstelling dat je kind er klaar voor is, is het tijd om de methodes voor zindelijkheidstraining te verkennen, maar ook dan zijn er nog grote verschillen tussen kinderen. Als je een koppige driejarige op het potje wilt krijgen of een vierjarige op het potje wilt laten poepen, moet je misschien voorzichtiger te werk gaan, hoe goed je ook oefent.

Als je eenmaal hebt besloten dat het tijd is, is toewijding de belangrijkste factor. Trek een paar dagen uit en bereid je voor om je kind met lof te overladen.

Once you’ve decided it’s time, commitment is key. Set aside a few days and prepare to shower your tot with praise.

Dit artikel gaat in op de grondbeginselen, waaronder

Hoe lang het duurt om zindelijk te worden

Gebruik het zindelijkheidstraining tabel om te beginnen

Nachtelijke zindelijkheidstraining


Hoe lang duurt het om op het potje te gaan?

Er is geen goed antwoord op deze vraag. Het hangt af van zowel het type ouders als de persoonlijkheid van het kind. Hier zijn enkele tips om de klus in een bepaalde periode te klaren.

Zindelijkheidstraining in één dag

Een kind zindelijk maken in één dag is niet voor iedereen weggelegd. Niet alle kinderen kunnen de vaardigheid zo snel oppikken. Het kan weken duren voor kinderen de basisbeginselen onder de knie hebben en sommige kinderen hebben tussen de drie en zes maanden nodig om betrouwbaar droog te blijven.

Toch is het goed om het eens te proberen. Zolang de ervaring positief blijft, kan een zindelijkheidstraining van één dag een belangrijke basis leggen.

Volg deze stappen om je kind in één dag zindelijk te maken:

1. Plaats het potje minstens een week van tevoren in je huis. Je nieuwsgierige kind moet er aan wennen.

2. Leg uit waar het potje voor dient en laat je peuter zien hoe je het toilet gebruikt. Vertel hem of haar wat je aan het doen bent. Kinderen leren door te zien en te imiteren. Hierdoor zullen ze zich ook minder schamen om op het potje te gaan zitten.

3. Praat met je kind over wat ze gaan leren. Zeg ’s morgens gedag tegen hun laatste luier.

4. Dress for less. Gebruik vanaf de eerste dag grote meisjes- of jongens luierbroekjes. Ze mogen best in hun luierbroek rondrennen, maar het is belangrijk dat ze eraan wennen om ze te dragen.

5. Zet speelactiviteiten klaar in de buurt van het potje, op een knoeivriendelijke vloer.

6. Laat je peuter nadat hij/zij veel gedronken heeft op het potje zitten terwijl deze naar iets leuks kijkt. Dit helpt peuters om ontspannen te blijven en beloont hen voor het zitten op het potje.

7. Als ze eenmaal op het potje hebben geplast, prijs ze dan enorm. Het is tenslotte een grote prestatie.

8. Zet een timer voor elke 20 minuten, zet je peuter dan weer op het potje en ga weer.

9. Begin na een paar uur aan je kind te vragen of het moet gaan. Blijf eraan werken, want drukke jongens en meisjes vergeten dit gemakkelijk.


Zindelijkheidstraining in drie dagen

Voor sommige kinderen is één dag genoeg om het potje te begrijpen en te zeggen wanneer ze op het potje moeten. Dit is een goed teken. Toch hebben de meeste kinderen drie dagen of meer nodig om het te begrijpen.

Om binnen drie dagen op het potje te zitten, doorloopt je deze stappen:

Day 1– Blijf dicht bij het potje, introduceer 'in-flight entertainment' terwijl je kleintje op de troon zit en laat ze alleen hun grote meisjes/jongens luierbroek dragen. Zorg ervoor dat ze de hele dag door genoeg drinken, maar stop ze niet te vol om alleen maar te laten gaan. Vraag ze om elke 20-30 minuten op het potje te gaan zitten als ze aan het spelen zijn.

Day 2 – Introduceer ondergoed en trek het naar beneden voordat ze op het potje gaan zitten. Nadat ze op het potje zijn geweest, help je ze om toiletpapier te gebruiken en hun handen te wassen. Prijs je kind bij elk succes. Als er een ongelukje gebeurt, leg dan rustig uit dat plas en poep op het potje moeten en dat ze het de volgende keer zo moeten doen.

Dag 3 – Stap af van je timer. Neem je peuter nog steeds af en toe mee naar het potje (vooral na de maaltijd), maar probeer je kind zelf te laten zeggen wanneer het op het potje moet.


Zindelijkheidstraining in één week

Als je wat meer tijd hebt, kun je de zindelijkheidstraining wat rustiger aan doen. Te snel op het potje gaan bij peuter kan leiden tot stress en verwarring, waardoor ze soms minder zelfvertrouwen krijgen.

Om extra spanning te voorkomen, kun je een peuter ook over één week of langer zindelijk maken.

Probeer deze stappen als leidraad:

Dag 1– Verken het idee van zindelijkheidstraining door middel van een spel. Vertel verhaaltjes over het speelgoed van je kind dat naar het potje rent als het een plasje of poepje moet doen.

Dag 2– Doe de luier af en zet je kind om de 20-30 minuten op het potje. Probeer het leuk te houden.

Dag 3– Introduceer ondergoed en vraag naar zindelijkheiddrang. Als er ongelukjes gebeuren, leg het dan rustig uit, boos worden heeft geen zin.

Dag 4– Als alles goed gaat, overweeg dan een wandeling naar het park. Lees onze gids over zindelijkheidstraining buitenshuis voor tips .

Dag 5 – Praat over schoon blijven na het toiletgebruik en laat je peuter op een geruststellende manier kennismaken met hoe het 'grote potje' werkt, zoals het doorspoelen.


Zindelijkheidstraining schema’s gebruiken

Jonge kinderen vinden het heerlijk om beloond te worden. Misschien is dat de reden waarom zindelijkheidstraining schema's zo populair zijn geworden.

Deze felgekleurde hulpmiddelen helpen zowel ouders als peuters om de vooruitgang in kaart te brengen. Een beloningskaart voor zindelijkheidstraining is vooral populair bij ouders van kinderen die veel ongelukjes hebben.

Lees onze gids over de meest voorkomende problemen bij zindelijkheidstraining voor meer hulp .

Om een beloningskaart te gebruiken, stel je een doel voor je kind. Wil je dat je kind van vier elke keer op het potje poept, of probeer je een kind van twee aan te moedigen om meer droge dagen te hebben? Wat voor jouw gezin de juiste keuze is, hangt af van je kind.Hang het schema op waar je kind het kan zien en gebruik stickers of kleurpotloden om successen te markeren. Overweeg om deze te combineren met andere beloningen. Misschien krijgt je kind met vijf stickers een uitstapje naar het de speeltuin. Het idee is dat kinderen op die manier hun gedrag gaan associëren met positieve ervaringen.

Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van beloningsschema's. Hoewel de meeste kinderen er goed op reageren, denken sommige mensen dat het koppelen van gedrag aan beloningen de natuurlijke motivatie om op het potje te gaan kan verminderen.

Maar dat wil niet zeggen dat schema’s niet gebruikt kunnen worden als onderdeel van een gezonde zindelijkheidstraining. Probeer stickers te combineren met complimentjes en leg uit waarom zindelijk worden zo goed is.

Gebruik ons afdrukbare tabel om te beginnen.

Tips om te beginnen met zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is een nieuw terrein voor mama, papa en de kleintjes, dus gebruik deze tips om de ups en downs te overbruggen:

Gebruik spelletjes – Deze helpen om het proces leuk en spannend te maken voor je peuter. Gebruik onze collectie zindelijkheidsliedjes en video's voor inspiratie.

Haast je niet –De meeste kleintjes zullen op tijd op het potje gaan en haastige spoed helpt zelden.

Delen is zorgzaam –Als je baby broertjes of zusjes heeft die al zindelijk zijn, laat ze dan van jongs af aan meekijken op het potje, want dat kan kinderen helpen bij het leren.

Probeer een zindelijkheidsbroekje – Dit kan het voor je kind makkelijker maken om controle over zijn lichaam te krijgen. Gebruik deze overigens als vervanging van ondergoed, niet van luiers. Je kind moet nog steeds leren hoe hij het potje moet gebruiken.

Blijf kalm – Als je kind op het potje gaat zitten maar niet gaat, zeg dan dat hij/zij het goed geprobeerd heeft. Laat je peuter dan spelen en probeer het later opnieuw.


Nachtelijke zindelijkheidstraining

Zelfs als ze overdag op het potje kunnen, hebben de meeste kinderen 's nachts nog een paar maanden een luier nodig. Dit is volkomen normaal.

Veel kinderen zijn 's nachts pas zindelijk als ze vijf jaar oud zijn.

Uiteindelijk zal je kind 's nachts vanzelf droog blijven en misschien zelfs vragen om de luier op te geven. Schoon ondergoed voelt tenslotte heel volwassen aan.

In dit stadium is het tijd om de sprong te wagen naar nieuwe zindelijkheidstrainingsmethoden voor nachtleerlingen. Zorg ervoor dat je de volgende dingen zijn voorbereid:

Een waterdichte matrasbeschermer

Reserve dekbedovertrekken en lakens

Een tweedelige pyjama die je gemakkelijk kunt uittrekken, of een nachtpon. Geen rompertjes meer voor je zindelijke kleintje. En een reserve pyjama in geval van ongelukjes.

Gemakkelijke toegang tot het toilet. Zorg ervoor dat de weg van je kind naar het toilet goed verlicht is en geen gevaar oplevert, of zet het potje in de buurt.

 

Begin met je kind voor het slapengaan een plasje te laten doen en laat hem ondergoed kiezen voor de eerste poging.

 

Wat is jouw gevoel van schoon? Kies uit ons assortiment hieronder.

Geweldig nieuwe ervaring van schoon!

Page Vochtig toiletpapier

De prijs kwaliteit verhouding is echt super!

Page Compleet Schoon toiletpapier

Andrex moments for better lives

Learn more about other moments.