Zindelijkheidstraining voor onderweg

Gebruik deze tips en trucs voor zindelijkheidstraining onderweg

Erop uit gaan kan een uitdaging zijn voor ouders die aan zindelijkheidstraining doen. Hoewel je kleintje in alle situaties op het potje moet leren gaan, kan het vooruitzicht van openbare toiletten en natte billen het idee in het begin een beetje verontrustend maken.

Buitenshuis op het potje gaan hoeft niet stressvol te zijn. Er zijn genoeg manieren om de kans op een geslaagd uitje zo groot mogelijk te maken.

Of je nu op vakantie gaat of gewoon met de bus naar een park in de buurt gaat, voorbereiding is essentieel. Onthoud dat er ongelukjes kunnen gebeuren als je onderweg bent. 15% van de vijfjarigen plast namelijk nog wel eens in zijn broek.

Met een beetje consistentie en veel kalmte kunt je je peuter helpen zich schoon en zelfverzekerd te voelen terwijl hij vertrouwd raakt met het toiletteren als volwassene.

In dit artikel leest je er meer over:

Zindelijkheidstraining buitenshuis

Zindelijkheidstraining op lange reizen

Tips voor zindelijkheidstraining op reis

Zindelijkheidstraining buitenshuis

Als de allereerste stapjes van je peuter al een groot moment waren, dan kunnen hun eerste voetstappen buiten in ondergoed monumentaal aanvoelen. 16% van de ouders zegt de hele eerste week van de zindelijkheidstraining thuis te zijn gebleven.

Toch komt er een moment dat alle kleine zindelijkheidstrainers ook buitenshuis ervaring moeten opdoen met zindelijkheidstraining. Als je de signalen ziet dat het tijd is om te beginnen met zindelijkheidstraining, kunnen je eerste uitjes een succes worden. Je kind moet weten dat het moet plassen of poepen en het ook kunnen zeggen.

Hier zijn een paar eenvoudige stappen om je te helpen je zindelijkheidstraining buitenshuis te beginnen:

Neem het potje mee.  Probeer eerst een kortere reis, zoals een wandeling naar het park, waar eventuele ongelukjes makkelijker te beheersen zijn, en ga dan verder met familiebezoek.

Ga verder weg. Als je kleintje eenmaal gewend is aan het gevoel van luiervrije avonturen, probeer dan een supermarkt of winkelcentrum (ergens waar eigen toiletten zijn). Elke stap vereist zorgvuldige planning, maar dat betekent niet dat je je zorgen hoeft te maken. Probeer te onthouden dat het gebruik van het potje iets is om te vieren, wat je omgeving ook is.

Kijk uit naar toiletmogelijkheden. Vraag je kind tijdens het winkelen hoe hij of zij zich voelt en houd een kaart bij van de dichtstbijzijnde openbare toiletten voor zindelijkheidstraining. Het inhouden tijdens die noodlottige ritten is een nieuwe vaardigheid die je kleintje in het begin misschien stressvol vindt, dus probeer hem gerust te stellen.

Bereid hem voor op openbare toiletten. Er is een kans dat je peuter openbare toiletten verontrustend vindt. Het kan er immers druk en lawaaierig zijn en de wc is er groter dan hun potje, maar zindelijkheidstraining op openbare toiletten is mogelijk. Wat je moet doen, hangt af van je kind. Sommigen gebruiken liever hun gewone potje in het hokje als ze weggaan, terwijl anderen meteen beginnen met zindelijkheidstraining op het toilet. Hulpitems, zoals pottraining stoeltjes en opstapjes, kunnen een grote hulp zijn.

Bekijk dit artikel voor meer advies over zindelijkheidstraining, zowel binnenshuis als buitenshuis.

Zindelijkheidstraining bij lange reizen

Veel ouders proberen zindelijkheidstraining in de zomermaanden, wanneer er niet zoveel lagen kleding zijn om uit te trekken. Omdat de zindelijkheidstraining tussen de drie en zes maanden kan duren, kan het betekenen dat je op vakantie moet doorgaan met zindelijkheidstraining.

Als je kleintje op vakantie op het potje moet, heb je waarschijnlijk een paar vragen. Kun je bijvoorbeeld wel een potje meenemen in het vliegtuig? Het goede nieuws is dat dat kan. Veel vaders en moeders nemen een opvouwbaar potje mee dat in de handbagage past. Anderen kiezen voor een opvouwbaar zitje voor zindelijkheidstraining, dat op het vliegtuigtoilet kan worden geplaatst om het de peuter gemakkelijker te maken.

Wees echter niet bang om luiers te gebruiken tijdens nachtvluchten in de eerste dagen. ‘s Nachts doorplassen is een veelvoorkomende uitdaging en volkomen normaal, aangezien de controle over de blaas zich 's nachts later ontwikkelt dan de controle overdag.

Moedig je kleintjes aan naar het toilet te gaan voordat je het huis verlaat, en nogmaals voordat je in het vliegtuig, de trein of de auto stapt. Plan vervolgens regelmatige toiletpauzes. Vertrouw er niet op dat ze zelf zeggen dat ze op het potje moeten, maar stel een wc-timer in.

Het samenstellen van een reis-kit voor zindelijkheidstraining kan ook helpen bij de voorbereiding op lange reizen. Deze set bevat alles wat vaders, moeders en kleine peutertjes onderweg nodig hebben om het proces gemakkelijker te maken. Je pakket kan het volgende bevatten:

Draagbaar potje of toiletbril

Autostoelbeschermer voor je gemoedsrust

Reservekleren

Waterdichte zak om alles wat nat wordt in op te bergen

Handontsmettingsmiddel en toiletrollen of doorspoelbare doekjes om je peuter te leren hoe hij fris moet blijven

Voel je tijdens lange autoritten niet verplicht om elke zindelijkheidstraining pauze bij een benzinestation te houden. Je peuter is waarschijnlijk niet kieskeurig als het erom gaat het potje te gebruiken op spontane locaties, zolang het maar veilig is.

Tegen de tijd dat je kind naar het strand gaat, moet hij weten waar het potje voor dient. Als je je kind vraagt een plaats te kiezen voor zijn reispotje, kan dat helpen om hem eraan te herinneren dat het potje er is. Als je kind het potje niet kan zien, kunnen zandkastelen meer afleiding bieden.

Tips voor op reis op het potje

Op stap gaan tijdens de zindelijkheidstraining is een grote stap voor jou en je kind en kan heel wat vergen in één keer. Wij hebben een aantal tips voor je om je kleintje te helpen dit onder de knie te krijgen en zelfverzekerd schoon te blijven, waar hij of zij ook heengaat:

Doe het rustig aan. – Op het potje gaan is een marathon, geen sprint, en elk kind is anders. Door met kleine stapjes van het potje naar vertrouwde plaatsen te gaan, zoals het huis van oma of het park, kan je kind zich beter aanpassen.
Wees gevoelig voor gevoelens. –Kinderen zijn erg ontvankelijk voor stress tijdens de zindelijkheidstraining en voor sommige kleintjes kan zelfs het doorspoelen van het toilet eng lijken. Probeer ze te troosten en gerust te stellen.
Houd het consequent. &ndashAls je peuter naar de crèche gaat of regelmatig door een familielid wordt verzorgd, zorg er dan voor dat zij je zindelijkheidtraining methodes begrijpen, zodat zij ze ook kunnen gebruiken..
Vermijd luiers. – Het kan verleidelijk zijn om voor vakanties of grote uitstapjes terug te schakelen naar de luier, maar dit kan je kind in verwarring brengen. Als ze eenmaal laten zien dat ze op het potje kunnen, probeer luiers dan te reserveren voor bedtijd.
Verwacht een paar ongelukjes. – Ongelukjes zijn een normaal onderdeel van zindelijkheidstraining, vooral in een ongebruikelijke omgeving. Sommige ongelukjes kunnen kinderen zelfs helpen te begrijpen wat het betekent om schoon te zijn. Zitting beschermers en reservekleding kunnen helpen om de rommel te beperken.